søndag 18. januar 2009

Ludde tviler: gule redningsvester

Har du noen gang undret deg over sikkerhetsrutinen som flyvertinnene nærmest tvangsmessig går igjennom før take-off?

Hvor enn du er eller skal i verden - samme rutine. Og så får du høre noe sånt som at "Under flysetet vil du finne en gul redningsvest".

Flyvertinnen drar deretter opp en slapp, gul liten plastgreie. Fester den på seg selv, og sier overbevisende at denne vil blåse seg opp automatisk ved kontakt med vann. Det var da enda godt, da slipper jeg å bekymre meg for det i alle fall.

Sikker grei å ha denne vesten tenker du vel, spesielt hvis du skulle nødlande i et tjern på vei mellom Oslo og Bergen.

Hvor nyttig denne vesten er illustreres også av at forventet levetid i sjø vinterstid (4 grader) er under 10 minutter. Du vil kanskje klare å holde deg bevisst i 3-4 minutter. Så hva enn du gjør, ikke hopp i vannet (hold deg heller på vingen ;)

Ta en titt på dette bildet fra den allerede berømte nødlandingen på Hudson River Manhatten nå nylig, og tell hvor mange av folkene som har på seg de gule redningsvestene

Følgende er sakset fra Dagbladets artikkel om hendelsen: Det spesielle her er at slike nødinstrukser har til nå eksistert bare i bøker og under simuleringer, siden ingen annet passasjerfly på denne størrelsen har lyktes å foreta en såpass kontrollert vannlanding tidligere.

Akkurat. Sikkerhetsrutinen er med andre ord til kun for å berolige oss tvilende tullinger med flyskrekk.

Tenk forresten om dette flyet hadde landet i Nordsjøen med 5-10 meter høye bølger. Konklusjonen må være at det vel er lite redning i flyenes gule redningsvester....

1 kommentar:

Anonym sa...

Gi oss heller en fallskjerm. Fallskjerm og utskytbare seter.