mandag 8. februar 2010

Vi som elsket Danmark

Hva har skjedd med Danskene? Et engang så jovialt, trivelig nabofolk. Et åpent og liberalt land som tok i mot nordmenn som sine egne. Jeg kan ikke lenger kjenne dem igjen.

Hvor ble den sjarmerende dansken av?

På et eller annet tidspunkt må noe ha endret seg. Danskene har blitt innadvendte. Der de tidligere var rause og åpne, er de blitt navlebeskuende, sure og ignorante. ”Den gode nabo” er blitt ”den sure molbo”.

Nå skal Danmark igjen møte Norge i EM-kvalifisering i fotball. Men i stedet for å glede seg til flotte nabooppgjør - med sunn og god rivalisering - møter vi nedlatende og breiale dansker - som ”hater” eller ”ser ned" på norsk fotball. Fjellapene.

Slik også når Danskene møter Norge i håndball. Det kan minne litt om Fredrikstads forhold til Sarpsborg. Preget av ignoranse, hovmod, mangel på kunnskap. Men hovmod står som kjent for fall. Husk at Fredrikstad ble sparket rett ned i Adecco. Av Særp.

Danskene anser seg som kontinentale, internasjonale. De ser på seg selv som en sentral aktør i verdenssamfunnet. Mens de ikke lenger kjenner sin bror i nord...

Som de kaller for fjellaper. Hvor sjarmerende er det?

Si meg – har Tuborgen surnet? Eller er det fremmedfrykten som har tatt total kontroll over danskenes limbiske system. Har Muhammedtegningene fjernet den siste rest av den danske sjarmen?

En gang reiste jeg til København med glede. Det begynner å bli en stund siden. Nå ser jeg til Sverige. Til Bohuslän, Göteborg, Värmland. Selv Stockholm.

Danskene vet overhode ingenting om Norge, norsk politikk, kultur eller idrett. Danskene hører ikke forskjell på Svenske eller Norsk språk. Og så kan de ikke telle til mer en førti!

Farvel, Danmark. Det var lenge hyggelig å være nabofolk. Håper dere finner tilbake til dere selv. Engang.

7 kommentarer:

Anonym sa...

godt innlegg! :)

Anonym sa...

Ikke alle danskere er så dumme og arrogante som den danske journaliststand! At sige, at alle danskere er indelukkede og fremmedfjendske "Norges hadere" er vel lige så seriøst som at påstå at alle beligere er pædofile! VG taler vel hellere ikke på alle normænds vegne, vel?

Når ret skal være ret, vil i opleve at det eneste danskere (og svenskere, tyskere, spaniere, m.fl.) har svært ved er Drillos møde at spille fodbold på. Det er ikke unikt. De holdninger findes også i Norge.

Anonym sa...

Hej Ludde

Der er desværre meget rigtigt i dét du skriver. Men fortvivl ikke helt: Vi er fremdeles nogle danskere, der holder vældigt meget af Norge og nordmænd (man glemmer ikke 434 års union), som ikke føler os hævet over Norge (hvorfor i alverden skulle vi dog det ?), som ikke kunne drømme om at kalde nordmænd fjeldaber, som godt kan skelne mellem norsk og svensk o.s.v., o.s.v. Med venlige panskandinaviske hilsener Thorbjørn

Anonym sa...

Nu skal vi vist mane til besindighed... Den Danske presse elsker altid at drille Norge (og Sverige) inden lokalopgør i fodbold. Det er mere reglen end undtagelsen... At vi så mere er 'den frække dreng' er der nok noget om, men der ligger absolut intet had eller arrogance bag, men blot harmløse drillerier. Nu jeg kan naturligvis kun tale for mig selv som menig dansker, men jeg synes I tager tingene lidt for seriøst.

Ludde sa...

Det var ikke så VELDIG seriøst ment - prøver å skrive litt med "glimt" i øyet.

Har mange danske venner selv, og mange av dem er helt normale ;)

Det er vel heller mediene jeg kritiserer...

Men hva er det man sier, "de man elsker, tukter man?"

Julia sa...

Ja, de danske journalister eeelsker å terge oss nordmenn, for de vet så godt vi biter på, og blir provoserte av det :) Ingenting er så underholdende for en danske som en illsint fjeldabe!

Ellers synes jeg som nordmann i Danmark at danskene fremdeles er det deiligste og beste naboland man kan ønske seg. De er bare søde de danskerne..

... MEN jeg ser absolutt poenget med innlegget ditt,
flott skrevet :)
Fisker vi etter litt "dansk dårlig samvittighet" eller?

Ha en fin dag!

Anonym sa...

Altså, Ekstra bladet og BT snakker ikke for den danske befolkning.

Jeg forstår ikke selv hverken svensk eller norsk, men det er vel mere et resultat af 40 tv kanaler hvor halvdelen sender amerikanske tv serier, jeg kan godt huske da jeg var barn, og vi kun havde 1 dansk kanal og 2 svenske, "desværre" ændrede det sig inden jeg lærte svensk via tv.


De gamle meninger ligger stadig i vores samfund, danskere "hader" svenskere og nordmænd, ligesom de "hader" os, nu skriver jeg med ", for i virkeligheden er Norge og Sverige jo de 2 lande vi holder mest af, men historien diktere næsten at vi skal rivalisere, som handlede det om endnu en krig om skåne eller norge.


Danskere har dog problemer med Drillo's spillestil, men det er jo ikke en kritik af hver enkelt nordmand, hvis vores norske brødre syntes at Morten Olsen havde en ekstremt kedelig og trilfældig tilgang til taktikken, ville vi ikke tage det som et personangreb på hver enkelte dansker.


Jeg tror måske at den kæmpe norske stolthed, til tider tager tingene for personligt, Nordmænd er et stolt folkefærd og har god grund til at være det!

Når det er sagt, så skal man jo huske at danskere godt kan tage de gamle briller på og se på norge som et bjergland, fyldt med et folk som var danskere for 130 år siden, men nu snakker et dårligt skrevet dansk, med et dansk kongehus osv. Sådan ser vi på Norge når vi skal kalde dem fjeldaber.


Men det betyder ikke at jeg syntes at Nordmænd er idioter og skal holde sig langt væk.

Udover det, føler jeg ikke " selvom jeg bor i København " at danskere er superinternationale, vi er et miniput land.

Hvis jeg skal forestille mig hvordan udlandet kigger på Danmark, så ville de nok svare det samme, som jeg ville hvis jeg blev spurgt om Uzbekistan, jeg aner ikke hvor det er på et kort, hvad de laver og hvilket sprog de taler, ja jeg har kun hørt navnet før.


I bund og grund er vi ens, Vi elsker øl og det gør i så sandelig også! og så ser jeg ofte nordmænd ved danske pølsevogne! ligesom vi tager til Norge for at stå på ski.Bottom line: Ignorer Ekstra bladet og BT, de fremstår som idioter, også for den danske befolkning.