fredag 20. februar 2009

Verdens høyeste hus-syndromet

Det går en linje fra Babels tårn til Dubai av i dag

Jeg aner et mønster - en sammenheng. En slags ”guds straff” for menneskenes hybris.

Når menneskene i sin tid prøvde å bygge Babels tårn like inn i himmlen, satt Gud ned foten. Det kan virke som dette er Guds strategi også i våre dager.....

Da Empire State Building stod ferdig på Manhatten i 1931, var dette det første bygget i verden med over 100 etasjer. Bygget stod klar i starten av den store depresjonen som preget 1930 årene, en depresjon som kuiminerte med 2 verdenskrig. Empire State Building var rangert som verdens høyeste bygg fram til – ja nettopp – det første tvillingtårnet i World Trade Centre stod ferdig.

WTC nordre tårn (WTC I) var verdens høyeste skyskraper med 417 m da det åpnet i 1972. På toppen sto en antenne som økte totalhøyden til 521 meter.

De aller flest vet hvordan det fikk med disse tårnene.

Petronas TwinTowers i Kuala Lumpur var rangert som verdens høyeste bygning fra 1998 til 2004. I etterkant av byggingen av tvilliigtårnene i Kuala Lumper falt økonomien i Asia sammen som et korthus.....

I dag står verdens til nå høyeste bygning snart klar i Dubai: Burj Dubaj, på 818 meter!!! Men hva skjer i Dubai om dagen? Nettopp. Krise. Økonomisk og sosiale problemer. Det skjer igjen altså!

Kanskje er det slik at når man føler seg nær toppen, uovervinnelig, og stormannsgalskapet slår inn for fullt, da er veien mot bunnen kort. Man faller alltid hardest fra toppen.

Det er det endel som kjenner på i disse dager.

1 kommentar:

Story Of My Life sa...

Interessant! Blir spennende å se hvordan det går med Dubai.