onsdag 19. januar 2011

Den fabelaktige Amelie og fakkeltogdemokratiet

Truer de folkevalgte med å legge ned det lokale sykehuset ditt? Finns det planer om å bygge svære kraftmaster over fjorden din? Eller er UDI i ferd med å hive ut favorittinnvandreren din?

Da har Ludde et råd til deg: logg inn på Fjøsboka og sjekk avgangstiden til første og beste fakkeltog nær deg. Når alt virker som mørkest, så finnes det lys i de funklende faklene til “grasrota”.

For det går alltid et fakkeltog...

Men husk - for all del - ikke sett deg inn i saken du skal fakle mot. Eventuelt for. Ikke vurder muligheten for at det kan være en veloverveid grunn bak planene. Slå deg i stedet sammen med resten av bygda, og rop ukvemsord til den første statsråden som kommer på besøk for forklare seg.

For der Franskmenn forgjeves brenner biler og blokkerer motorveier -  og studenter i London angriper politi og autoriteter totalt uten resultater - så kreves det her i landet kun et skarve fakkeltog for å få media, opinionen og en bråte med politikere med seg. Selvfølgelig i nevnte rekkefølge.

Her om dagen havnet jeg faktisk midt i et fakkeltog utenfor slottet. Denne gangen til forsvar for papirløse Marie Amelie. Fra gamle Sovjetunionen (hvordan hun kan skrive når hun er papirløs er over min forstand [sorry, kunne ikke dy meg for en billig 'oneliner']).

Men til tross for at fakkeltogsaksjonene helst er skapt av -  og appellerer til -  folks følelser, og derfor kan framstå grunne og populistiske, så kan de, en sjelden gang, ha en god sak. Tilfeldigvis. Gjerne på et rasjonelt grunnlag de kanskje selv har gått glipp av i fakkeltåka.

For du kan godt være syk selv om du er paranoid (eller noe sånt).

Og dermed over til et muligens saklig poeng: Hva er problemet med å gjøre individuelle vurderinger i utkastelsessaker? Altså ikke bare individuelle vurderinger i form av at asylsøkeren trenger Norge. Men istedet gjennom at Norge trenger asylsøkeren. Norge mangler kvalifisert arbeidskraft. Derfor bør asylsøkere eller papirløse med  kompetanse som landet trenger få bli i landet.

Er det feil å si?

Alternativt vil hoveddelen av asylsøkere som får innvilget opphold gå rett i trygdefellen. Eventuell gjemme seg og forbli papirløse mennesker - dømt til et uverdig liv - in limbo.

Et annet underkommunisert poeng i denne saken er at det er "spesielt" at barn eller unge mennesker som kommer til landet med sine foreldre - og derfor ikke kan bære ansvaret for å ha kommet hit - skal bli kastet ut. Til et hjemland hvor de hverken har pass eller tilhørighet til.

Men jussen kan som kjent ikke tenke selv.Så disse poengene drukner i støyen fra fakkeltog, medieskrik og politikere med egen karriere å fremme…

1 kommentar:

Gunnar Krogstad sa...

Et lite apropos:

http://gukrogs.blogspot.com/2011/01/om-monstermaster-lokalsykehus-og-maria.html