onsdag 2. juli 2008

Ferietid - og litt kuriosa

Jepp, snart ferietid nå - på fredag er det slutt på jobbingen for en periode...

For å unngå at ferien kommer for brått på, og redusere risikoen for at man ikke takler den tøffe overgangen til latere dager (noe som jo kjent kan føre til både psykiske som fysisk lidelser), så er det viktig å få trappet skikkelig ned på forhånd.

Som ledd i denne nedtrappingen har jeg funnet meg et fint hjemmekontor:


Mental ferie er viktig: Filosofien min er at hvis en allerede er i feriemodus når ferien starter, så vil man også få mye mer ut av selve ferien. Ikke bare utnyttes feriedagene optimalt, men siden man mentalt har ferie allerede uken før man egentlig starter den, så virker det som om ferien varer mye lenger. Selvbedrag kalles det...

Videre, for å tyne og tøye ferien til et maximum, så er det lurt å bevare feriemodusen også til ETTER at man har startet opp arbeidet igjen. Slik får man gjerne flere uker ekstra ferie. I alle fall mentalt. Unnasluntring kalles det...


...og slik er utsikten fra hjemmekontoret mitt...

Så litt etymology: Ordet ferie kom, som så mange andre av våre "norske" ord, inn i det norsk språk som et fremmedord på slutten av 1800-tallet. Med andre ord: før 1800-tallet så hadde man ikke ferie i Norge! Ordet ferie kommer opprinnelig fra det latinske flertallsordet feriae som var religiøse festdager da en ikke drev handel og forretninger. Ordet betegnet seinere en periode da undervisning og rettsmøter opphørte.

Ferie kan oversettes slikt:
Britisk-engelsk: holiday («helligdag»)
Amerikansk: vacation («ledighet»)

Litt kuriosa om ferie: Den politiske ledelsen er ikke ansett som arbeidstakere, og er dermed ikke omfattet av ferieloven. Regner met at de klarer å ta seg nok ferie likevel :)

Regjeringsmedlemmene har i utgangspunktet ingen fast arbeidstid, men har i noen tilfeller fått avspasere arbeidstid utover normal arbeidsdag som ferie. Ehh, hvis de ikke har noen ingen fast arbeidstid, så har de vel heller ingen ferie? Høres mest ut som de kan komme å gå som de vil. Kanskje derfor det er så få regjeringsmedlemmer i Stortinget under spørretimen på fredag??

Lønnsmottakere i Finland har lengst ferie med 30 dager betalt ferie og opp til 14 lønnede høytidsdager i året. Også i Frankrike og De forente arabiske emirater er 30 dager minimum.

Minst ferie har man på Filippinene, der arbeidstagere har krav på bare fem dagers ferie i løpet av året.
5 dager ferie i året?? Det er vel ikke noe å bli lat av akkurat...

Så til slutt: tenk deg at du lever i en fjern fortid, der hverken konseptet eller ordet ferie er oppfunnet. Vil også da, på den andre siden, selve konseptet og fenomenet "jobb" også opphøre???. Altså, hvis man ikke kan ta seg fri - så kan man vel heller ikke "ikke ta seg fri"?? Altså fra normaltilstanden?

Tenk på det ;)

1 kommentar:

Anonym sa...

God sommer!
Da gjenstår det bare å nyte ferien. Men det virker som du har forbredt deg bra til det :-)