torsdag 10. september 2009

Kunsten å stemme

Ludde la søndag all tvil til side og avla sin stemme i nærmeste valglokale. Tvileren fulge sin vanlige valgpraksis - det vil si å la tilfeldighetsprinsippet råde....



Bildet: Tante Erna med sine nærmeste rådgivere (Aftenposten)


De fleste nordmenn er sin egen lommebok nærmest. Derfor legges ofte hjertet og hjernen igjen hjemme før man setter seg i SUV'en og kjører 700 meter til valglokalet. Vel inne i de nedslitte klasserommene lar en ekte nordmann lommboka bestemme.

En ekte tviler lar dermot alltid tilfeldighetene avgjøre. Her er tvilerens guide til Stortingsvalget:
1: unngå alltid å forhåndsstemme. Det er kun kjipinger som revisorer, advokater og økonomer som forhåndsstemmer. En ekte tviler venter alltid så lenge som mulig med å avlegge sin stemme.

2: møt alltid opp 5 minutter før valglokalet stenger. Da er det færrest folk, og du slipper unna slitsomme partipushere som skal omvende "i siste liten tvilere". Du slipper også gamlinger med gåstol, de stemmer alltid kl. 08:00.

3: vent lengst mulig med å bestemme deg. En ekte tviler bestemmer seg ikke før man står i stemmebua. Da er det minst tid til å drive sen tviling. De mest ekstreme venter faktisk enda lenger...

4: kle deg causal, gjerne i treningsklær. Lat gjerne som du bare dropper innom på vei hjem fra trening. Det bør helst se ut som at dette er noe du gjør hver dag. Ikke hvert andre år.

5: vær rask og effektiv. Selv om du ikke vet hva du skal stemme, er det viktig å avlegge sin stemme så hurtig som mulig. Selv om du er en tviler behøver du ikke være treg. Det hjelper lite. Så slipper du å bruke unødvendig tid i valglokalet også...

6: sats på tilfeldighetprinsippet. Velg gjerne et parti du aldri har hørt om, det finnes alltid mange spennende partier med rare navn, tenk bare Kristent Samlingsparti, Norsk Republikansk Allianse, Sammfunnspartiet og NorgesPatriotene. Mye bra her! En annen strategi er bare å lukke øynene ta en tilfeldig lapp.

For husk: det viktigste er ikke hvilket parti du velger, men hvordan du avlegger din stemme...

Hvis du mot formodning ønsker deg litt mer konstruktive betrakninger rundt valget, så les dette. Muligens det beste jeg har lest under denne valgkampen.

Ingen kommentarer: