fredag 19. august 2011

Ludde fortviler - NM-formen i fare

"You do not rise to the occasion in top level orienteering. You sink to the level of training".

NM nærmer seg med syvmilsstøvler. Myrene ligger der og venter, våte og tunge. Klare til å suge kreftene ut av overivrige løpere.

For det er er under tre uker til Norgesmesterskapet i Orientering, klassisk distanse. 14 kilometer i luftlinje. Plusser du til ca 30% i reell løpslengde, samt 6-800 meter stigning, så nærmer du deg. Ikke bry deg om at du må løpe mesteparten av distansen i myrterreng, lyng og steinur.

NM Klassisk. En historisk øvelse, med tradisjoner tilbake til mellomkrigstiden. For distansen - som nå omtales som langdistanse, har stipulert vinnertid på over 90 minutter, og er derfor ikke egnet for gubber eller hobbyløpere. Her skilles absolutt kremen fra fløten.

En mann mye visere enn Tvileren sa engang noe sånn som at "...you do not rise to the occasion in orienteering. You sink to the level of training..."

Kartene går snart i trykken. Både arrangører og løpere begynner å kjenne på sommerfuglene i magen.  Uker, måneder, år av forbredelser skal snart få sin prøve....

Men Ludde er ikke i rute. Noe er galt. Toget er ikke sporet av. Det står fortsatt på perrongen. Før sommeren var målet helt klart en plass blant de 30 beste. Formen i dag dermot, er ikke i henhold til denne ambisjonen.

Jeg antar at en tid rundt 110 minutter - altså 1 time og 50 minutter med slit, kjemping, topp konsentrasjon og mentale prøvelser  - sannsynligvis vil være godt nok til å klare en topp 30 plassering. Men det er sterk tvil om Ludde er der i dag.

Så hva er galt? Kan det skyldes tynt treningsgrunnlag i sommer, med pottis, rødvin og lange sommernetter? Kan det skyldes for mye Single Malt Whiskey i det Skotske høylendet i sommerferien. Eller er årsaken egentlig for mye øl og morro på Øyafestivalen?

Det vites ikke, men sannsynligvis er - mot alle odds -  mangel på trening ikke den direkte årsaken denne gangen. Dermed er håpet fortsatt til stede. Så hvordan komme i form på tre uker?
  • Satse på hvile, og at dette skaper overskudd og form?
  • Eller rett å slett gamble på å trene seg i form?
Forslag mottas med takk. For jeg har bare tre uker på meg. For å tilegne meg "the right level of training". For det er bare topp 30 som gjelder.

To be continued...

Ingen kommentarer: