fredag 15. oktober 2010

Ludde tråkker i salaten: Sunnhetsforvirringen – om helseforstyrrelser i egoland

Er du feit fordi du er syk. Eller er du syk fordi du er feit?

Jeg har ikke noe svar på akkurat det. Spør mrs. Jaquesson. Men det er liten tvil om at Far og Mor-Norge er farlig nær å få diagnosen helseforvirret, spiseforstyrret. Eventuelt borderliner.

Hvis vi er nødt til å gi noen skyld (og det må vi jo?), så kan vi like gjerne skylde på helse, trenings- og kostholdsekspertene - altså nevnte mrs. Jaquesson, Mr. Fedon, Jorunn Borgen etc. - like mye som folks egen latskap.

Ting som i utgangspunktet er ganske enkelt, blir gjort unødvendig komplisert. Gjennom informasjonsbombing, motstridende budskap og ”ny forskning som viser at…”

Landet er i ferd med å deles i to leirer – to helseklasser. På den ene siden har vi de feite og usunne - lavstatusgruppen. På den andre siden har vi trenings, helse- og kontrollfrikene. I begge leirer råder forvirring og forstyrrelser.

La oss starte med de feite og forvirrede.

Folk flest – de usunne - ønsker en pakkeløsning på sine fettproblemer. Aller helst vil man sitte på rævva å spise pulver eller piller. Alternativt kjøpe treningsløsningen på TV-shop. Det egentlige problemet er vel at moderne livsstil gjør folk pasifiserte - stillesittende.

Alt tilrettelegges for at ting skal være enklest mulig: kjør bilen til butikken eller jobben. Kjør rulletrapp på kjøpesenteret. Ikke gå. Sitte på rævva og se på TV. Jobb foran PC’en, bruk sosiale medier. Dataspill. Snart er vi 'big americanos' hele gjengen.

Mennesket er ikke skapt for å sitte på rævva hele dagen. Gjør man det, legger man på seg.  0x0=0.

I stedet for å tenke selv bombarderes folk av slankeråd. Kostholdsråd. Treningsråd. I aviser, ukeblader. På TV. Konstant, always og everywhere. Det synses, skrives, forskes, debatteres. Ofte med direkte motstridende budskap.

Spis kjøtt. Ikke spis kjøtt. For all del ikke spis brød, poteter og pastaprodukter. Feil: spis fiber, bli veggis. Du blir feit av frukt. Av frukt? Hold dere for gud skyld unna karbohydrater. Nei, kjør karbokur.

Eksperter og slankefolk bør vurdere å holde mer kjeft. Hva med å holde munnen mer lukket, så forvirrer du ingen og spiser mindre?

På den andre siden har vi de ”sunne” og forstyrrede. Trenings- eller helsefantatikerene. Kontrollfrikene.

De består av en salig blanding av veggiser, kaloritellere, og andre matfakirer, samt helse og treningsstrebere i alle sjatteringer. Dette er folk som virkelig sluker agnet rått, og blir ekstremister. Spiser etter skjemaer. Følger med på mattrender.

Eller løper maraton, deltar på ”birkenhælvette”. Trener hjerteflimmer på seg og vettet av seg. Handler utstyr for sekssifrete beløp. Konkurrer på fritid og konkurrer på jobb. En tynn og trent kropp er sosial kapital, status. Du viser at du har kontroll. Men hvor sunn er du på en skala?

Javel, men har jeg et poeng med å skrive dette?

Tja, det må være at enkle ting som trim og mat gjøres unødvendig vanskelig. Psykologiseres, spissformuleres. Ekspertifiseres. Av folk som har egeninteresse i forvirringen, har produkter å selge og en karriere å ivareta. Helse, kosthold og trening er en industri, som ønsker å reprodusere seg selv.

De jo kan ikke si at det er ganske enkelt å være relativt sunn.

Så hva med å slutte å høre på ”ekspertene"? Drite i media? Kaste ut TV’en og bruk tiden på å gå en tur?Ikke bruke bilen på avstander under 5 kilometer. Lage middagen selv i stedet for fast food? Innføre lørdagsprinsippet, om at godteri, potetgull og alkohol hører helga til? Enkelt og greit.

Faen, det ville vært miljøvennlig også…..

Ikke det nei. Alle vil være tynne og sunne, men ingen ønsker å legge om livsstilen. Mat er tydeligvis ikke bare mat. Kropp er ikke bare kropp. Det er status. Det er industri.

Hemmeligheten bak "god helse" er kanskje at det ikke finnes noen hemmelighet. Kun selvdisiplin. Men denne hemmeligheten ønsker ikke helseimperiet å dele med folk...

Ingen kommentarer: