onsdag 15. august 2012

Årets bitreste bokanmeldelse? Det er Dagsavisen det.


Jeg har tidligere omtalt boken "Born to run" av Chris McDougall i tildels positive ordelag.

Men det later ikke til at alle har fått så mye ut av boka. Jeg ble nylig tipset om Dagsavisens meget balanserte og objektive anmeldelse av boken: http://www.dagsavisen.no/kultur/alle-anmeldelser/bokanmeldelse/rasistiske-maratonmyter/

Jeg kan være enig i at boka ikke er en litterær høydare på nivå med Hanne Ørstavik og Herbjørg Wassmo.

Men dette er muligens den sureste, bitreste og mest fordomsfulle anmeldelsen jeg har lest. På lenge. Men at det kommer fra Dagsavisen er vel ingen overraskelse.

Dagsavisen er vel i hovedsak styrt av politisk korrekte feminister med tvangspåsydde skylapper og tunge føringer fra APs propagandaministerium. Slik kan det i alle fall virke ut av denne anmeldelsen.

Jeg ler av det. Men blir litt trist også. At det skal være mulig å lire av seg så mye jævelskap, og anklage en bok med så mye lidenskap og idealisme for å være rasistisk. En anmelder som skriver på en slik måte må ha mye vondt inne i seg?

En teori i medievitenskapen hevder at mottakeren til et budskap i stor grad vil lese sin egen meningen inn i en tekst. Det betyr at leserens etablerte "kognitive skjema" bestemmer hvordan innholdet vil  fortolkes.

Med andre ord, hvis du leter etter rasisme så vil du finne det. Hvis du anser at alle som driver med sport er idioter, så vil du få det bekreftet. Det blir som en religiøs person som ser tegn fra Gud over alt.

Nei, Gerd Elin Stava Sandve, bokanmelder i Dagsavisen: å omtale alle sportsinteresserte som idioter smaker mer av "rasisme" enn innholdet i denne boken du forakter slik.

Og til Dagsavisen: hva med å sette en anti-feminist til å anmelde neste feministiske bokprosjekt hos dere?

Ikke det nei....Ingen kommentarer: