lørdag 31. mai 2008

Luddes lørdag

Det ble en tøffere lørdag en Ludde i utgangspunktet hadde tenkt seg. Dagen startet vel egentlig fint, med 20 gode varmegrader allerede til frokost. Og varmere skulle det blir...

Planen var å sykle inn til Sørbråten i Maridalen for å sette ut Stifinnerposter (Nydalen SKs turorientering) som jeg er ansvarlig for. Jeg hadde på forhånd fått rapporter om at det skulle være stygge skader på stiftklemmen på post 34, samt at post 32 var borte, og dette måtte jo sjekkes opp!!

Desverre går jeg på en ufin punktering på fordekket idet jeg tar en shorcut gjennom skogen fra Korsvoll til Maridalen. Selvfølgelig. Da er det ingen annen utvei en å leie sykkelen de 5 tunge kilometerne hjem, og bytte tohjulingen ut med Forden! Endelig ute i den sommervarme skogen viser det seg faktisk at stifklemmen på post 32 er tygd i stykker av det dyr!



Av bitemerkene å dømme må de helt sikker kanskje stamme fra en ulv!!

I solsteken slår det meg plutselig at jeg hadde lovt å være på Muselunden (110 moh) rett ved Sinsenkrysset kl. 12 for å hjelpe til i den første utgaven av Grefsenkollen Opp. Dette skulle vise seg å bli en umulig plan... Men etter mye tråling i solsteken rundt i nyhogsten ved Sørbåten fikk jeg det endelig for meg at nok var nok. Våt av svette satt jeg meg i bilen med kurs for byen. Akkurat tidsnok til å bli plassert som løypevakt midti Kjelsåsveien - med fullmakter til å stoppe all biltrafikk. Egentlig en jobb midt i blinken for en myndig og småautoritær person for meg.


Påfallende mangfold blant deltakerne i Grefsenkollen Opp - fra blodtrimmede endorfinjunkies....


....til blågule fotballfans på avveier...



...og en varm sommerdag avsluttes selvsagt som men skal, men en øl av riktig kvalitet og merke

fredag 30. mai 2008

Under den tunge, gule fargen

De metalliske stemmene
messer til fraværende øyne
lokker med tvungen valgfrihet
menneskemekanikk
forankret i drømmene
som allerede er skjært bort
under rasjonalismens
tunge, gule farge
skrevet inn med bilder
på glanset papir
om et annet sted
der kredittens tyngdekraft er opphevet
av fjærlette skyer
og hvite, rosa stoffer
som fantasier er vevet av
borte fra jetmotorenes dur
borte fra menneskemekanikkens lover
og røde og svarte tall
under den tunge, gule fargen

torsdag 29. mai 2008

Morgenbønn

I dag tenkte jeg vi kunne starte dagen med en politisk bønn, i håp om å kunne påvirke det mye omtalte presidentvalget på den andre siden av blåmyra:

Faen Vår
Faen vår, Du som er i det hvite hus
La ditt navn glemmes
La ditt rike endres
La din vilje møte motvilje på jorden som i himmelen
Ikke gi oss i dag din daglige brøler og forlat oss snart
Som vi også da (kanskje) forlater din synd
Led oss ikke inn i krig, men frels oss fra ditt onde
For riket har du mistet, med makten og æren i evighet.
Amen

onsdag 28. mai 2008

Ludde får Yatzi i seksere!!!

Hvis du noen gang tvilte; Ludde får toppanmeldelser! Yatzi og terningkast 6 over hele linjen.
Sjekk ut selv her

tirsdag 27. mai 2008

EM i orientering?

FOTBALLFOTBALLFOTBALLFOOOTBAAAAAAAAAAAAAL
Midt i all den skrikende FOTBALLEN så er det vel på plass å minne om
at AKKURAT nå pågår EM i orientering for fullt i Lativa.

Min klubb - Nydalen SK - er representert med eminente Hans Trøan. Selv om terrenget kanskje ikke er midt i blinken for ham, så har vi forhåpninger om en god innsats. Når dette skrives er han i gang med langdistanse kval.

Hans legger ut sine erfaringer her: http://my.opera.com/nydalen/blog/

Sykkelkrigen

Hver morgen utspiller det seg dramatiske scener rundt om i byen. Det er nestenulykker, nestenpåkjørsler, kjefting og galematias. Det er syklistenes kamp mot bilistenes (eller vice versa).

Det er sykkelkrigen.

På godværsdager tar jeg som regel hjelmen på hodet, setter meg på sykkelsetet, og lar farten ta overhånd nedover Sognsveien. Det er egentlig rart, men når man setter seg på sykkelen, forvandles man raskt fra en trygg og ansvarlig borger, til en høyrisikosportsutøver med mord blikket. Klar for å gå til kamp mot den pansrede dragen, bilen.

Kjernen til konflikten mellom syklisten og bilisten kan i bunn å grunn ligge i at begge går totalt opp i sitt eget perspektiv på veien, og ikke egner å sette seg inn i den andres posisjon. Forholdet bærer preget av en klassisk konflikt, der man selv alltid har rett, og aldri egentlig ønsker å se at den andre har rettigheter eller noen legitim rett til å eksistere ute i trafikken.

Som syklist så har du vel egentlig to fiender. Det er fotgjengeren, og det er den aggressive bilisten. Fotgjengeren utgjør egentlig ikke en fysisk trussel, og er i så måte kun irriterende, der de står midt på sykkelveien og venter på bussen, eller sperrer veien med sine barnevogner. Fotgjengeren er vel nesten for syklisten det syklisten er for billisten. Ingen fysisk fare, men ofte i veien. Og egentlig har de vel ingenting i trafikken å gjøre.

Men. Syklistenes hovedfiende er den aggressive bilisten. Ofte den mannlige bilisten som kjører SUV, selve arvefienden. SUV’en utgjør i høyeste grad en fysisk trussel, og sitter det en mann i dress bak rattet, bør man regne med at det ikke gis ved dørene. Tommelfingerregelen for syklisten bør være at jo større bil, jo mindre sannsynlig er det for at den stopper. For denne regelen gjelder kun et unntak: eldre personer i små biler stopper aldri. De vil ikke se deg.

Som syklist lever du i et slags vakuum et sted mellom fotgjengeren og bilist, og dette setter deg i stand til å kunne tilpasse og tøye alle trafikkregler til eget beste. Når det passer deg er du gående, mens kan du tjene på å opptre som kjøretøy, så gjør det! Jeg vil derfor lansere et forslag til revidert regelverk for syklister, basert hovedsakelig fra praktisk erfaring.

10 kjørebud for syklister:
1. Bilisten har aldri rett (spesielt SUV’er tar alltid feil)
2. Busser, lastebiler og vogntog har derimot alltid rett
3. Rødt lys gjelder ikke for syklister. Grønt lys gjelder alltid.
4. Høyreregelen gjelder ikke for syklister. Høyreregelen gjelder spesielt lite når syklisten er i utforbakke (for det sliter på bremsene å stoppe opp)
5. Gangfelt kan brukes når det passer syklisten (llers kan syklistene krysse veien hvor som helst)
6. Syklister trenger ikke stoppe for gående som bruker gangfelt
7. Syklisten skal bruke fortauet når det er raskest
8. Det er greit å krysse veien på skrå når du kan tjene på det
9. Syklisten kan kjøre i feil kjøreretning, dog så lenge det ikke kommer biler imot
10. Hvis du ikke klarer å krysse veien pga rødt lys, så er det greit å krysse veien på et annet punkt

Neste gang: psykoanalyse av en SUV-sjåfør

torsdag 22. mai 2008

Tilskuer til eget liv

Tilfeldighetene
farer forbi
uten at jeg benytter meg av dem
øyeblikkene som venter på meg
er borte
før jeg får grepet etter hånden
som tok etter min
hendelser ser jeg
kun i reprise
i svart hvitt-slow motion
og lydsporet til mitt liv
er allerede spilt inn

og når beslutningen endelig faller
sitter jeg i kø på motorveien
med solbriller
og hånden ut av vinduet
mens livet farer mot meg
i motsatt fil








Å tvile er å....(fra synonymer.no)

1.
avveie, bruke hodet/hjernen/de små grå, erkjenne, filosofere, fundere, gruble, grunne, gå god for, ha en overbevisning om, helle til den oppfatningkontemplere?, legge hodet i bløt, meditere, planleggereflektere?, resonnere, sikte til, spekulere, synes, tenke, vurdere, være overbevist om, være usikker

2.
avvente, betenke seg, bie, dra på det, drøye, gi/ta seg god tid, imøtese, la vente på seg, nøle, se tiden an, somle, telle på knappene, tøve, vegre segvære motstrebende, være usikker

onsdag 21. mai 2008

Dagens tvil


Ludde liker å tvile. Faktisk tviler Ludde såpass ofte på såpass mye at det i lengden blir litt slitsomt for folkene rundt ham. Det jeg har tvilt mest på i dag er om IT-folk egentlig gjør så godt de kan når de skal hjelpe deg med et eller annet IT-problem som har oppstått. Ja, jeg tviler vel i bunn og grunn også på om det i det hele tatt er mulig å få hjelp når man ikke selv skjønner helt hva som er problemet - og på om det da er mulig å forklare seg på en sammenhengende måte. Og samtidig bli tatt seriøst.

I dag har jeg - etter å ha ventet et par uker - endelig fått en tingest som gjøre det mulig å logge meg på hjemmefra. Med denne kodegeneratoren lå en instruksjon som det var komplett umulig å forstå noe som helst fra. Ikke bare var den skrevet på engelsk. Den var skrevet på et IT-Engelsk-stammespråk som sikkert kun en håndfull mennesker i universet kjenner.

Etter endelig å ha fått tak i en ekte, levende IT-hjelp på telefon (som var hyggelig nok), klarte vi sammen å komme fram til en side der man kan logge seg inn. Men, som jeg kunne forutsi, så virket ikke innloggingskoden. Så, jeg tviler nok ikke på at det vil ta ytterligere et par uker før jeg er der jeg skal være: på nett (to be continued)



Ludde tviler mens han leser IT-instruksjoner

Da er vi i gang!

Egentlig har jeg alltid undret meg over at folk har tid/ lyst / tørr (velg det som passer) å legge ut seg selv og sine skriverier ut på en nettet. Jeg har ofte blitt forbløffet over den ganske så rå og agressive kommentarkulturen som hersker på nettet generelt, og vegret meg for å delta på denne arenaen.

Men - i dag fikk jeg faktisk lyst å starte opp en blogg selv. Kanskje mest av alt for å lære meg å formulere meg bedre, skrive ned tankene og meningene mine, for utvilke skiftspråket mitt utover kjedelig teknisk jobbspråk. Og kanskje for å lære meg selv bedre å kjenne.

I utgangspunktet har jeg lyst til å skrive om det som opptar meg - enten det er faglig, kulturelt eller politisk, eller om det har med opplevelser generelt å gjøre.

Så får vi se hvordan det går?

Så da er vi i gang da.