onsdag 18. august 2010

Men strøm ska' døm ha....

Herved kastes en brannfakkel inn i debatten om monstermaster, miljøfantaster og politiske beslutninger som haster...

Vestlendingene er opptatt av å gjøre det de er best på om dagen, nemlig å klage. Spesielt gode er de til å klage på hovedstaden og gjengen av ubrukelige politikere der. At de fleste folkevalgte faktisk er nettopp fra vestlandet later ikke å bry dem nevneverdig....

Den mye omtalte kraftledningen med de tilhørende monstermastene skal forsyne Bergen med mer strøm, det vil si tilfredstille Bergensernes stadig økende energiforbruk. Vestlendingene - i sin naturvernrus - vil ha seg frabedt å motvillig få plantet disse mastene på sin jord. Og det er jo i bunn og grunn forståelig.

Men burde ikke Vestlendingene her (og vi andre også) stille spørsmålet om HVORFOR vi trenger mer kraftforsyning, og HVA som kan gjøres for å redusere forbruket vårt? Et forbruk som bare øker og øker propersjonalt med våre lønninger, boligpriser og folkelig luksus.

Men Vestlendingen vil jo så klart ha i pose og sekk: fortsatt høyt energiforbruk, men ingen visuelt forurensende monstermaster. Og hvordan dette skal løses og finansieres?  Nei det må staten ta seg av. Vi har jo rettigheter i dette landet vettu!

Rettigheter som å kjøre rundt i store biler. Fyre for kråka, la lys og varme stå på under ferien. Kaste spisbar mat, brukbare klær og TV'er i søpla.

Kollektivtransport sier du? Neppe. Spør en Rogalending eller Bergenser om han tar buss eller tog til jobb eller ferie -  så vil han le av deg. Nei, man kjører da bil. Skulle jo bare mangle.

Det er lett å være monstermastmotstander. Store, stygge, synlige master som ødelegger vår nasjonalskatt. Naturen, fjordene. Det er lett å melde seg inn i en Facebookgruppe og kalle seg miljøbevisst. Vanskeligere er det å gå i seg selv for å tenke hvordan en selv kan bidra til å redusere energiforbruket.

Når det nå snakkes om at en løsning med sjøkabel muligens vil være mer miljømessig ødeleggende enn monstermastene, så forteller dette at denne saken i bunn og grunn ikke dreier seg om et genuint ønske om vern av miljøet. Det er "ute av syne, ute av sinn", med naturvern, ja takk -  miljøvern, nei ikke hvis det krever noe av MEG...


Men tror du vestlendingene blir mindre grinebiterske av om man nå beslutter å gå for sjøkabel? Ikke sett sparepengene dine på det!

Ingen kommentarer: