torsdag 14. april 2011

Vett og uvett: Tvileren ser nærmere på fjellvettreglene

Fjellvettregelene har stått som påler i snøen i over 40 år. Nå utfordres de av "fjelleksperter".

En av disse ekspertene er Nils P. Faarlund  -  som slakter eksisterende fjellvettregler - fordi han mener at naturen er for kompleks til å kunne omgås med enkle regler.

Så i stedet for å skrote reglene så lanserer han sine egne. Og legger føyer for sikkerhets skyld til 2 ekstra regler på lista. Slik at vi totalt ender opp med 11 stykker.

Så naturen er ikke så kompleks allikevel mr. Faarlund, det var bare det at DU har et sett regler som er "bedre"?

La oss se litt nærmere på Mr Faarlunds forslag:

Gammel regel 1: Legg ikke ut på langtur uten trening.
Ny regel: Har du utholdenhet nok for turen?
Tvilerens kommentar: tja, ser ikke helt den store forskjellen her. Du finner helt sikkert ut om du er trent eller har utholdenhet nok etter en stund. Blir du for sliten er det bare å ringe redningssentralen eller røde kors. Vi heller sagt "husk å lade mobiltelefonen".

Gammle regel 2: Meld fra hvor du går.
Ny regel: Regelen bør strykes
Tvilerens kommentar: Jaaaa, stryk denne. Ingen vits å si at du skal en tur på fjellet. Noen som har sett filmen om Amerikaneren som ikke sa fra hvor han gikk, og fikk en stein over armen. Han endte opp med å måtte skjære av seg armen med en sløv tollekniv. Luddes forslag: Husk å lade mobiltelefonen.

Gammel regel 3: Vis respekt for været og værmeldingene.
Ny regel: Er værforholdene lagelig?
Tvileren: What? Lagelige værforhold, hva er det? Været kommer og går, spesielt på fjellet. Finnes ikke dårlig vær, bare tomt batteri på mobiltelefonen.

Gammel regel 4: Vær rustet mot uvær og kulde selv på korte turer. Ha alltid med ryggsekk og det utstyret fjellet krever.
Ny regel: Velg utrustning etter vær og føre
Tvileren: Hva med å velge utrustning etter humør og lommebok?, Elllers holder det vel lenge med olabukse og en bærepose fra Rema, bare du har med en fullt oppladet mobiltelefon.

Gammel regel 5: Lytt til erfarne fjellfolk.
Ny regel: Spør fjellvante om råd.
Tvileren: Igjen, hva er forskjellen? Og hvem skal de fjellvante spørre om råd? Mitt råd er å søke på "Avalances" på Wikipedia, så går det nok bra skal du se. Og husk at mobiltelefonen ofte kan virke under 2 meter med snø. 

Gammel regel 6. Bruk kart og kompass.
Ny regel: Lær deg å orientere
Tvileren: joda, det hjelper ikke med kart og kompass hvis du ikke kan orientere. Men du har vel GPS på mobilen tenker jeg, holder leeenge...

Gammel regel 7. Gå ikke alene.
Ny regel: Gå alene - ja, om du er fjellvant.
Tvilerens: tja, faktisk ganske enig. Gå alene på fjellet om du har lyst til det. Er det mye snø bør du vurdere å  gå på ski. Her bør du vurdere å droppe telefonen - ellers er du aldri SKIKKELIG alene.

Gammel regel 8. Vend i tide. Det er ingen skam å snu.
Forslag: Gjør veivalg etter vær, føre og isforhold.
Tvileren: dette kan alltids misforstås, hjelper ikke med gode veivalg hvis du er i ferd med å fryse ihjel. Er du kald på fingrene er det vanskelig å slå nummeret på smart-telefonen, som  også virker dårlig i minus 20. 

Gammel regel 9. Spar på kreftene og grav deg ned i tide.
Forslag: Søk ly i tide. Husk spade og søkestang.
Tvileren: vanskelig å grave seg ned om du ikke har med spade.... Skredsøkeren bør du ikke tenke på, de finner deg til våren likevel. Se også regel 5 om mobildekning under ras.

Faarlund forseslår også to nye råd om skred og ferdsel på islagt vann, som i dag ikke finnes i fjellvettreglene:

•Unngå skredfarlig lende!
Tvileren: hvis du følger dette rådet fullt ut vil du aldri kunne bevege deg på fjellet, i alle fall ikke kjøre på ski. Regelen bør forkastes, skrotes, og graves ned!
•Vurder isen på vann og vassdrag
Tvileren: ikke alltid lett siden isen ofte er under 2 meter med snø. Men ja, selvfølgelig.

Konklusjontenk selv, ta med deg kart, kompis og skredsøker. Og en god flaske Single Malt. God tur!

Ingen kommentarer: