fredag 29. april 2011

Alvor denne gangen

Plutselig
er pulverkaffen god
søndagsavisen
tynn
P4 spiller Mozart
etter år med
Elton John
på stortingstrappen
hvisker gærningene
Fader Vår
mens Mullhaene trygler
om alkohol
fra minaretene
Banksjefen
snakker i mobiltelefon
med Jesus Kristus
forteller
at det er alvor
denne gangen

torsdag 28. april 2011

Depeche Mode forgiftet av Røyksopp

Nei og nei. Og atter nei.

Nå er det endelig offisielt: Røyksopp suger. Rød fluesopp.

Jeg har lenge hatt mistanke om det. Men med sin nyinnspilte "easy listening-remiks" av Decpeche Modes smått legendariske Puppets, bekrefter de det ettertrykkelig. At Soppene er som synth-lettvektere å regne. Og knapt nok det.

For det later til at de ikke har forstått noe som helst av den arven de prøver å forvalte.

I øyeblikket jeg leste om foretaket dannet jeg meg forhåpninger om en skikkelig kontemporær, hard teknosak, en seig, tung, bassdrevet versjon. Puppets oppgradert til 2011, lissom.

"Puppets", låta Soppene har "remixet" er hentet fra DMs debutalbum Speak and Spell, en tildels undervurdert og misforstått plate. I samtiden ble plata ansett som lett popmusikk, mens det med historiens etterpåklokskap er lett å kjenne igjen den dystre stemningen og episke sounden som skulle prege bandet utover 80-tallet.

Så hva var det egentlig jeg fikk høre?

Jo det skal jeg fortelle. En trist og platt plast-pop-versjon. Uinspirert euro-disko, slapp vokal og dødt lydbilde. Alle bestandelene som gjør den opprinnelige versjonen interessant er fordunset. Det dystre, mørke, suggerende, fengende. Bare en isørken står igjen, fylt med kalde, døde ting. Uten derimot å bli dyster av den grunn.

Bare trist. Av feil årsaker.
 
Bakteppet er  - i følge Pitchfork - at  Mute/Reprise den 7. juni slipper en Depeche Mode remiks-samling: 81-11. Albumet skal være basert på omarbeidede versjoner av låter fra hele DMs karriere, fra 1981 til inneværende år.

Bidragsytere skal visst omfatte ganske mye rart: M83, Trentemøller, UNKLE, Röyksopp, Stargate, Karlsson & Winnberg (aka Bloodshy and Avant of Miike Snow), og Eric Prydz. Et slags Skandinavisk komplott? Det hele virker ganske uinteressant.

Har DM mistet grepet? Det vil tiden muligens vise...

Det jeg har størst forventninger til er at de tidligere DM-erne Vince Clarke og Alan Wilde skal bidra med remikser. Spanande. Mycket.

Det sies at filosofien til Depeche Mode (m. Vince Clarke) opprinnelig var å lage punk kun skapt av syntetisk lyd (les synthesizere). Og at låtformelen bak Speak and Spell er basert på punkmusikken.

Filosofien til Røyksopp aner jeg ingenting om. Mest sannsynlig har de ingen tanke bak musikken sin i det hele tatt.  Depeche Mode forstår de i alle fall lite av...

Røyksopps radbrekking av Puppets finnes hos Pitchfork: http://pitchfork.com/news/42308-listen-royksopp-remix-depeche-mode/

Orginalversjonen ligger på Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=OgFdFAYAO-k

tirsdag 26. april 2011

God start mot middels Start: berg og dalbanen fortsetter

Gårsdagens Start-kamp skulle gå nøyaktig som de to andre hjemmekampene hittil i år: Sarp fikk en knallstart på kampen. Mot et alt i alt middels Start-lag.

Og sesongåpningen har vist seg å bli akkurat slik Tvileren både håpet og fryktet: vi er skikkelig gode hjemme. Og skikkelig dårlige på bortebane.

En berg og dalbane. Risikofotball.

Som bare vil fortsette. Men selv hos Ludde er nå troen sterkere enn tvilen på at vi kan overleve dettæne. Det sier vel det meste.

Så la oss bare ta en liten pause fra arbeidsdagen for å nyte denne tabellen (per 26 april):

1 Strømsgodset       5 4 0 1 11-8  12
2 Tromsø                5 3 2 0 8-3    11
3 Start                     5 3 0 2 11-5   9
4 Sarpsborg 08      5 3 0 2 10-9    9
5 Fredrikstad          5 3 0 2 6-5     9
 -----------------------------------
9  Brann                  5 2 1 2 10-9   7
10 Vålerenga          5 2 1 2 5-4      7
11 Aalesund           5 2 1 2 5-6      7
12 Rosenborg        5 1 1 3 8-10    4
----------------------------
15 Viking            5 1 1 3 3-9        4
16 Sogndal         5 0 1 4 2-8        1

Og liker du "risikofotball", ta deg en tur til "den andre byen" den 13 juni. Det skal i alle fall Ludde - om han klarer å få tak på en billett....


Ellers husk å holde av disse datoene i "superuken" i juni:
16 juni: Særp - Stabæk
19 juni: Vålerenga - Særp

torsdag 14. april 2011

Vett og uvett: Tvileren ser nærmere på fjellvettreglene

Fjellvettregelene har stått som påler i snøen i over 40 år. Nå utfordres de av "fjelleksperter".

En av disse ekspertene er Nils P. Faarlund  -  som slakter eksisterende fjellvettregler - fordi han mener at naturen er for kompleks til å kunne omgås med enkle regler.

Så i stedet for å skrote reglene så lanserer han sine egne. Og legger føyer for sikkerhets skyld til 2 ekstra regler på lista. Slik at vi totalt ender opp med 11 stykker.

Så naturen er ikke så kompleks allikevel mr. Faarlund, det var bare det at DU har et sett regler som er "bedre"?

La oss se litt nærmere på Mr Faarlunds forslag:

Gammel regel 1: Legg ikke ut på langtur uten trening.
Ny regel: Har du utholdenhet nok for turen?
Tvilerens kommentar: tja, ser ikke helt den store forskjellen her. Du finner helt sikkert ut om du er trent eller har utholdenhet nok etter en stund. Blir du for sliten er det bare å ringe redningssentralen eller røde kors. Vi heller sagt "husk å lade mobiltelefonen".

Gammle regel 2: Meld fra hvor du går.
Ny regel: Regelen bør strykes
Tvilerens kommentar: Jaaaa, stryk denne. Ingen vits å si at du skal en tur på fjellet. Noen som har sett filmen om Amerikaneren som ikke sa fra hvor han gikk, og fikk en stein over armen. Han endte opp med å måtte skjære av seg armen med en sløv tollekniv. Luddes forslag: Husk å lade mobiltelefonen.

Gammel regel 3: Vis respekt for været og værmeldingene.
Ny regel: Er værforholdene lagelig?
Tvileren: What? Lagelige værforhold, hva er det? Været kommer og går, spesielt på fjellet. Finnes ikke dårlig vær, bare tomt batteri på mobiltelefonen.

Gammel regel 4: Vær rustet mot uvær og kulde selv på korte turer. Ha alltid med ryggsekk og det utstyret fjellet krever.
Ny regel: Velg utrustning etter vær og føre
Tvileren: Hva med å velge utrustning etter humør og lommebok?, Elllers holder det vel lenge med olabukse og en bærepose fra Rema, bare du har med en fullt oppladet mobiltelefon.

Gammel regel 5: Lytt til erfarne fjellfolk.
Ny regel: Spør fjellvante om råd.
Tvileren: Igjen, hva er forskjellen? Og hvem skal de fjellvante spørre om råd? Mitt råd er å søke på "Avalances" på Wikipedia, så går det nok bra skal du se. Og husk at mobiltelefonen ofte kan virke under 2 meter med snø. 

Gammel regel 6. Bruk kart og kompass.
Ny regel: Lær deg å orientere
Tvileren: joda, det hjelper ikke med kart og kompass hvis du ikke kan orientere. Men du har vel GPS på mobilen tenker jeg, holder leeenge...

Gammel regel 7. Gå ikke alene.
Ny regel: Gå alene - ja, om du er fjellvant.
Tvilerens: tja, faktisk ganske enig. Gå alene på fjellet om du har lyst til det. Er det mye snø bør du vurdere å  gå på ski. Her bør du vurdere å droppe telefonen - ellers er du aldri SKIKKELIG alene.

Gammel regel 8. Vend i tide. Det er ingen skam å snu.
Forslag: Gjør veivalg etter vær, føre og isforhold.
Tvileren: dette kan alltids misforstås, hjelper ikke med gode veivalg hvis du er i ferd med å fryse ihjel. Er du kald på fingrene er det vanskelig å slå nummeret på smart-telefonen, som  også virker dårlig i minus 20. 

Gammel regel 9. Spar på kreftene og grav deg ned i tide.
Forslag: Søk ly i tide. Husk spade og søkestang.
Tvileren: vanskelig å grave seg ned om du ikke har med spade.... Skredsøkeren bør du ikke tenke på, de finner deg til våren likevel. Se også regel 5 om mobildekning under ras.

Faarlund forseslår også to nye råd om skred og ferdsel på islagt vann, som i dag ikke finnes i fjellvettreglene:

•Unngå skredfarlig lende!
Tvileren: hvis du følger dette rådet fullt ut vil du aldri kunne bevege deg på fjellet, i alle fall ikke kjøre på ski. Regelen bør forkastes, skrotes, og graves ned!
•Vurder isen på vann og vassdrag
Tvileren: ikke alltid lett siden isen ofte er under 2 meter med snø. Men ja, selvfølgelig.

Konklusjontenk selv, ta med deg kart, kompis og skredsøker. Og en god flaske Single Malt. God tur!

fredag 1. april 2011

Akkurat. Brenning av Koranen? Da har vi det gående...

Jeg har ventet på det en stund. Globalisert som verden er blitt - og hårsåre som de religiøse er - så var det bare et tidsspørsmål før kristenfundamentalistene på den andre siden av blåmyra falt for fristelsen å fyre opp de - om mulig - endre galere islamistene.

For nå har noen tullinger tydligvis brent koranen borti Florida. Gud hjelpe meg, nå er vi i gang. Får håpe det er en aprilsnarr.

Men en ting er sikkert: religiøse gærninger fortjener hverandre.

Spørsmålet er om vi andre fortjener konsekvensene av de religiøses påfunn?

For akkurat som vi her på berget ikke klarer å skille en islamist fra en normal muslim, klarer muslimene muligens ikke å skille en sekterisk pastor ifra Florida fra sekulære europeere og skandinaver. Som strengt tatt ikke bryr seg så mye om rellion og de greiene der..

Også nå som vi akkurat hadde gjort oss ferdige med karikaturtegningene og  de "greiene" ...

For nå har vi det gående igjen. Fortsatt ganske karikert. Fortsatt ganske trist.

Fortsettelse følger nok...