fredag 10. august 2012

Farvel, Øyafestival?

Det er ikke noe å tvile på: kvaliteten på Øyafestivalen 2012 var ikke god nok.
Det kan jeg påstå etter kun å hatt dagspass onsdagen. Det er ikke programmet jeg snakker om. Det er framifrå.

Det er infrastrukturen.

En ting er at festivalområdet ikke er egnet til å ta mye folk. Det blir trangt, og utover kvelden utviklet festivalområdet seg til å bli en eneste stor kø. Hvor det å ta seg fra scene til scene var som å ta t-banen i Shanghai. I rushtiden. Relativt trangt...

Jeg vil påstå at norske arrangører er dårlige til planlegging og tilrettelegging for store folkemasser. Det gjenspeiler seg i infrastrukturen i samfunnet generelt. arrangement som Øyafestivalen.. Stikkord er laaaange køer for mat og øl. Og dokør som er helt hinsides.

Utvalget og pris på mat er langt under par, og kvaliteten er heller ikke på nivå med festivaler sørover i Europa. Selvfølgelig.

Et annet aspekt er støy. Støy fra band (les: rapgrupper) som er avhengig av tung, tung bass. Uten støyskjerming lydforurenser bassen store områder. Det å plassere denne type musikk på den mest sentrale scenen, med beliggenhet rett ved øl- og matserveringsområdet er ikke spesielt gjennomtenkt.

Mens "A-laget" spilte var det knapt mulig å føre en normal samtale ved kirkeruinene. Bassen til Lars Vaular var såpass høy at Bjørk måtte be om at basslyden ble skrudd ned.

Heldigvis går det rykter om at 2013 er det siste året festivalen avholdes i Middelalderparken. Satser på at Øya heretter avholdes på et mer egnet område, og at det blir en ny, frisk start med bedre løsninger og fasiliteter.

Ellers går Øya av stabelen uten Tvileren.

Ingen kommentarer: