torsdag 31. juli 2008

På tokt i Vesterled 1

Tidligere i sommer leste jeg endel Norgeshistorie, noe som inspirerte meg til å følge de gamle nordmenns kjølvann vestover i havet. Som sagt så gjort.

Av hensyn til barn og eldre er det kun opplevelser med kulturhistorisk verdi som er dokumentert her. Hendelser og opplevelser av mer sosial art er utelatt.


Islands (og Norges) helt Leiv Eriksson, (sønn av Eirik Raude som oppdaget Grønland), oppdaget Vinland i ca år 1000. I følge litterære kilde var de første bosetterne på Island irske munker som kom til Island før nordmennene ankomi fra slutten av 800-tallet. Det er derimot ikke funnet arkeologiske spor fra irske bosettere.

Den irske geografen Dicuil nevner i boken De mensura Orbis terrae – Om jordklodens utstrekning (ca 825) et land ved navn «Thule», hvilket her menes Island, hvor «mørket regjerte i løpet av vinteren, men at sommeren var lys nok til å plukke lus fra klærne.»

Den første norrøne bosetningen av Island ble i tillegg til Islendingabok også beskrevet i Landnåmabok (ca. slutten av 1100-tallet). Den første permanente bosetningen ble i henhold til Landnåmaboka ved Reykjavík (= Røykvik) i år 874 ved Ingolf Arnarsson på det samme sted hvor Islands hovedstad ligger i dag


Eksempler på gjennomsnittlige kjøretøy på Island. Veiene på Island er under enhver kritikk, så det er greit å ha en sånn hvis du skal på tur. Synes kanksje vi burde hatt flere sånne her i Oslo, SUV'ene er her jo litt i minste laget. Spesielt 4-hjulstrekkerbusser burde vi hatt flere av.





Landmannalaugar er ett flott område sørøst på Island, ikke langt fra isbreen Vatnajøkull. Fint område for vandring, samt bading i varmen kilder.


Vulkanen Hekla i det fjerne (1491 moh). Hekla har vært folkets fiende fra den tid landet ble bygget. I Middelalderen trodde man Hekla var inngangen til Helvete.
Anbefaler lesning av nobelvinner Haldor Laxness' "Islands Klokke", hvor han blant annet skriver om dette.

Sögulega skáldsagan Íslandsklukkan kemur út í þremur bindum á árunum 1943-1946 og öðlast samstundis sérstakan sess hjá íslensku þjóðinni sem fagnaði sjálfstæði frá Dönum 1944.

Siste utbrudd i fjellet var i februar 2000 og da kunne geologer forutsi utbruddet 15 minutter før det begynte. Utbrudd i Hekla, ofte med fatale følger for mennesker og gåder, var i følgende år: 1104, 1158, 1206, 1222, 1300, 1341, 1389, 1510, 1597, 1636, 1693, 1766, 1845, 1947, 1970, 1980, 1991 og 2000.


Dette er Geysiren Strokkur, som har utbrudd hvert femte minutt, med en 20 meter høy vannsøyle, ligger også her.

Selve Geysir,som ligger rett ved Strokkur, er en geotermisk kilde i Haukadalur i sydvestlige Island. Den er verdens eldste aktive geysir og har gitt navn til fenomenet. En del år var den aktiv, for deretter igjen å ligge stille pga at turister kastet steiner i hullet. Siden et jordskjelv i år 2000, er Geysir igjen i utbrudd, men kun et par ganger om dagen og kun i opptil 10 meters høyde, i motsetning til før 1294 da vannhøyden var på 60 meter.


Aukurarykirkja ligger i Akurary nord på Island. Med since 16 500 innbyggere er det Islands nest største by. Minner mest om små norske byer, med en enkel gågate omkranset av butikker, kjøpesentre, små kafeer og utesteder. Til og med rånerunder har de, der bilene kjører i rundt i sentrum i timesvis. "Rundtur" kalles det her.

Så var det bye-bye Island - her tar jeg ferjen Norrøna (som drives av det Færøyske selskapet Smyril Line), fra Seydisfjordur til Torshavn. Mer om Færøyene kommer senere....

Ingen kommentarer: