søndag 3. august 2008

På tokt i Vesterled 2: Færøyene




Farvel Island og Seydisfjordur




...og hei Torshavn




Du lyver ikke hvis du sier at forholdene på Island er veldig små. Problemet er at vi da vil mangle adjektiver for å beskrive hvor små forholdene faktisk er på Færyene.

Det kan kanskje best sammenlignes med at hvis Norge er Lillestrøm, og Island er Fetsund, så er Færøyene en bensinstasjon langs riksveien til Bjørkelangen. Men misforstå meg ikke; det er nemlig masser av både liv og natur på Færøyene.



Dagen vi kom til Torshavn var det Futt i byen. Det innebar rock-konserter i sentrum med lokale band, fulle tenåringer og ellers leven slik det hør og bør når det er festival.

Det viste seg at dette arrangementet kun var opptakten til Olavsøka (fra norrønt ólafsvaka. Olavsvaka er ei nattevake natt til Olsok den 29. juli).
På Færøyene inngår Olavsvake i en uke med fest og morro som kuliminerer med en kjempefeirng på Olsok. Olsok er faktisk den Færøyske nasjonaldagen, med Olavsaften den 28 og Olavsdagen den 29 juli. Det markeres som en blanding av 16 mai, 17 mai og midtsommer her hjemme.


Hvis du vil være lekker til Olsok så er det ikke noe problem å få laget seg en kuuul T-skjorte med personlig preg...


Som alle andre storbyer sliter Torshavn tungt med tægging. Her er eksempler på grov Færøysk tægging. Dette bør myndighetene slå hardt ned på, slik at vi turister får slippe dette griseriet...





Den største avisen i Torshavn heter Sosialurin, tror det betyr noe sånt som Sosialen. Det bor ca 49 000 mennesker på Øya, fordelt på 17 bebodde (en øy er ubebodd). Ca 12 000 av dem bor i Torshavn, verdens minste hovedstad, men stor nok til å huse både gode resturanter og annet av det du trenger når du er på tur.


Det verserer flere forklaringer på hva Fær, det første leddet i Færøyene betyr, noen mener det betyr Får eller Sau, en annen forklaring er at det betyr fjern, eller de fjerne øyer. Dette er antakelig riktig. Øyene var tidligere en del av Norgesveldet, men har siden 1814 vært en del av Kongeriket Danmark.

Færøyene ble besøkt av vikingene i 795, og de traff da munker fra Irland, som levde en eneboertilværelse på øyene. Man antar at de irske munkene kom omkring år 625. Sannsynligvis flyttet munkene videre til Island i tiden rundt nordmennenes ankomst til øyene.



Mye stor og fin natur på Færøyene. Her vestsiden av Steymoy (på vestsiden av landet), som består av stupbratte fjell og fjorder, samt store kolonier av fugler, f.eks den ganske så morsomme Lundefuglen, som er den eneste fuglen som kan fange nye fisk når den allerede bærer fisk i nebbet.






I et gammelt Færøysk jungelord heter det at av og til så tar Lundefuglen seg en tur til byen i forkledning, da under navnet Mr. Lundefugl. Her en fantomtegning tegnet av et øyenvitne (muligens med litt høy promille)


Hjemme hos Mr og Mrs Lomvi. Alt later til å være normalt, men byturen i forbindelse med Olsok er under planlegging, og smokingen på plass (Mr. Lunde var ikke hjemme)




Søte småbåter i Torshavn. Mon tro hvordan de takler det røffe været i Nordsjøen?




Skummelt i tåka på havnen nattestid... tåka lå som ett lokk over Torshavn og de sørligste øyene i hele perioden som vi var der. Vestover og på nordsiden derimot, så var det sol og sommer. Derfor leide vi en bil og reise opp dit.





Studer dette bildet nøye. Sannsynligvis det første og siste bildet av meg med en 4-hjulstrekker.




På nordsiden av øya var det sommer. Gjogv (uttales Gjøvv, betyr kløft) og Vidareidi ligger nesten så langt nord du kan komme på Færøyene, henholdsvis på øyenene Eysturoy og Vidoy.



Bye bye, Torshavn, Bergen neste. Takk fyrir vitjinga.

Ingen kommentarer: