torsdag 25. juni 2009

Perifere musikkfestivaler...

Nå som snart annenhver tilfeldig ansamling hus med eget bygdenavn arrangerer sin egen festival, er det kanskje å forvente at tvileren går løs på dette fenomenet med tastaturet som øks...

Den gang ei!

I stedet for å radbrekke festivalbonansaen og dets kommersielle, umoralske og øldunsdende vesen, er det hakket mer konstruktivt å hylle de mer perifere festivalene som klarer å bevare et visst særpreg:

http://www.lamopunk.no/ i Lakselvdalen (Troms) er en uortodoks festival som fortjener oppmerksomhet. Ikke bare skal det gamle bandet til Ludde spille her (noe som i seg selv er verdt et besøk, se http://www.myspace.com/atomicbunch), men festivalen avholdes midt i blant de mektige Lyngsalpene, ved foten av Lakselvtindan. Altså uten tvil festivalen med den mest spektakulære beliggenheten.

Det er verdt å nevne at Lakselvbukt ikke engang har egen bensinstasjon. Men en pub finnes. Den holdes åpen i helgene, eller ved nærmere avtale…

Den neste på listen over avsideliggende festivaler med særpreg er http://www.periferifestivalen.no/ i Glesvær (Sørvest på Sotra) utenfor Bergen. Jeg har egentlig aldri vært på Sotra, men det høres ganske "perifert" ut. Jerry skryter fælt av denne festivalen (mulig det har noe med etternavnet Glesnes å gjøre...).

Jeg har tidligere omtalt http://www.downonthefarm.no/, som festivalenes svar på "svart løype", også en utpreget ”periferifestival” med særpreg som motto. Anbefales!

Den kvantitativ største bygdefestivalen av dem alle er http://www.arvikafestivalen.se/ I tillegg til kort vei fra Oslo er vel en titt på Artistlisten nok for å ta seg en tur: Depeche Mode (uk), Nine Inch Nails (us), Korn (us), Röyksopp (no), Thåström (se), The Sounds (se), The Mars Volta (us), Mando Diao (se), bob hund (se), Fleet Foxes (us), Anna Ternheim (se), DAF (de), Eagles of Death Metal (us)

Dette viser vel at man kan dra både de største artistene og et stort publikum ut i periferien. Så får vi heller vente å se hvilke av festivalene som fortsatt lever om 5 år.

1 kommentar:

vims1 sa...

Kanskje eg kan skuffe deg med at Glesvær ikkje er meir perifert enn at bussen frå Bergen når fram på ein time.