fredag 12. september 2008

Ludde (for) tviler over timeføring

Ludde gjør oppmerksom på at dette er en sann historie fra den ekte virkeligheten

Det er siste fredag i måneden. Ludde er lei nå. Han gleder jeg til å komme seg hjem fra jobb for å drikke øl. Kun en obligatorisk ting gjenstår før det er helg: Timeføring.

For en utenforstående kan dette virke som ren rutine. Eller noe man kan utsette til manda'n. For en konsulent innleid hos et større selskap er dette en olympisk øvelse. Der det kreves NM gull hver eneste uke, og olympisk gullmedalje ved hver månedsavslutning.

Jeg bryr meg ikke mest om at timerføringssystemet (kalt CRAP på folkemunne) er håpløst og utdatert, med brukervennlighet på linje med Unix -82. Glem at man får null oppæring i systemet, og at man får oversendt en liste med tilfeldige koder som man skal putte inn i et mer eller mindre vilkårlig system, med tusen forskjellige rubrikker. Og der bare en måte er den korrekte.


Bilde: Illustrasjonsfoto av den gjennomsnittlige ansatte i Økonomi- og Administrasjonsavdelingen i større selskaper

Problemet er menneskene som sitter på den andre siden av kabelen, innkjøpsavdelinger eller HR eller hva faen de liker å kalle seg selv denne uken. De som styrer og forvalter over andres timer, penger, budsjetter. ADMINISTRASJONEN. Kanskje kvinner i 50 åra som går hjem kl 14 for å lage mat til gubben sin, som mener at systemet er viktigere enn mennesket. Mennesker som har gjort det til sin livsfilosofi å være så overhode firkantet som det er mulig å være.

MEN DE GJØR FAEN IKKE JOBBEN SIN.

Først forlanger de at alle timer skal være lagt inn i systemet før klokken ditt og datt innen uke- eller månedsavslutning. Dette gjør de hver uke gjennom å sende ut mailer med RØD font, skriftstørrelse 75.

Og Ludde må spørre: Hvorfor det?

Er det for å understreke at vi som bare jobber her har vanskelig for å fatte og forstå, eller er det for å vise hvor imbesilt tilbakestående de selv er?

Etter dette går de hjem. Det de derimot ikke gjorde før de gikk hjem var å sende meg timeføringskoden som jeg MÅ ha for å logge timene mine. Så da er jo paradokset fullkomment. Neste uke vil det være for sendt.

Men ellers har jeg det bra... og nå er det fredag. Igjen.

Neste uke: betvilelser rundt det syke forholdet mellom antall adminstrativt- og teknisk ansatte i store prosjekter...

Ingen kommentarer: