fredag 6. juni 2008

Særp - en framtidsrettet miljøby! (???)

Yesss. Samfunnstoppene har vært samlet i Særp denne uken (nærmere bestemt Hafslund: merk uttalen: Hafflunn). Dette for å delta i miljøkonferansen CC8 på Hafslund.

Dette skal - etter sigende (Sarpsborg Arbeiderblad) styrke planene som skal forvandle Sarpsborg fra industriby til miljøby (!).
Speeennendeeeee...

I bunn og grunn er vel den egentlige årsaken til samfunnstoppene samles nettopp her, i Særp, at Hafslundskonsernets hovedkontor ligger - ja nettopp - i Særp, eller rettere sagt på gode gamle Hafflunn hovedgård.

Jepp, Særps mangeårige orderfører, Ap's Jan O. Engsmyr, uttaler i oppstemt fest- og kjendisrus (fortsatt i følge SA) at "dette er en ny dimensjon for Sarpsborg".[..]..."Han (altså Engsmyr) mener at markedsføringseffekten er uvurderlig for byen, selv om det er vanskelig å måle det kortsiktig"

Å ja, nettoooop - det er ikke miljøet som er det viktigste for eminente Engsmyr, det er markedsføringseffekten for SærP! Miljøbyen. Med andre ord: Vi må trekke flere folk; tyske campingbiler og forbrukere til byen - spin off effekter og sånt er jo viktig.

Men, nå er denne sarkastiske tonen min i ferd med å gi meg litt flau smak i munnen. Er det ikke bra man får satt i gang ting i Særp? Selvsagt. Selvom Borregård fortsatt står der i all sin prakt, spyr ut sur celluloselukt og vanelin, og ser utsom hentet rett ut i fra et framtidsscenario i et 1920-talls tysk ekspressionistisk filmatisk mesterverk ala Metropolis? Friz Lang, mannen bak Borregårds visuelle filosofi.

Og hva med Særp som bilkjørerens- og shoppingsenternes mekka??? Kollektivtrafikkens falitt, med Glomma og E6 som infrastrukturens høydepunkt...

Men: kanskje det er nettopp på grunn av dette at et slikt arrangement trengs. Nettopp her. på Hafflunnn. Og: er nå Særpingen egentlig så ille?? Hun stemmer nå faktiske AP, og ikke FRP, slik de gjør i nabobyen. Fredrikstad. Denne egoismens høyborg. Her dyrkes FRP-ordføreren og hans lommebokpolitikk, egoismen. Navleloen dyrkes på felter store som bommullsmarker (se kommentar om FRPs politikk under). Jeg tror faktisk at hele Norge vil bli et eneste stort Fredrikstad hvis Siw blir Statsministerinne! Fakta faen.

Kanskje kan Særp ennå reddes, og tross alt bli en Miljøby. En gang. Kanskje om 150 år?

Men i Hafflunnparken, i Hafflundparken, denne industriens grønne lunge, kopien av de engelske herregårdsparkene, med sine grønne sletter, dammer og sinte gjess. Her skal det i dag, fredag, holdes storfæst. Konsær. Klimakonsær i Hafflunnparken , i regi av Bellona.

Og mens
Halden Arbeiderblad
gir full dekning av arrangementet, skriver Fredrikstad Blad ikke noe om denne lokale Særpe-hæppeningen , men velger i stedet å fokusere på at Fredrikstad er en framtidsby , for de er jo nevnt på en liste over 12 norske byer.
Way to goooo Frrrrrekkstad...

Ingen kommentarer: